Tips för att lyckas med sina investeringar som nybörjare

Intresset för investeringar och sparande är någonting som växer för varje år som går, och tack vare internet är det nu lättare än någonsin att komma igång med investerande och sparande utan några större problem. Men bara för att det är tillgängligt betyder det inte att det är lätt att veta i vilken ände som man ska börja. 

I den här texten kommer vi att gå igenom några av de mest grundläggande sakerna som man bör tänka på om man är intresserad av att komma igång med investeringar. Oavsett vad man jobbar med så finns det möjlighet att spara ihop ett större kapital om man ger sig själv tillräckligt mycket tid att lyckas med det. Man behöver verkligen inte ha läst till ekonomiassistent eller någonting annat inom ekonomi för att ha möjligheten att lyckas över tid.  

Börja med att investera i fonder 

Detta är ett av de vanligaste misstagen som nybörjare på börsen gör. Istället för att investera i fonder så går man direkt på att investera i aktier. Även om det kan vara väldigt intressant och roligt att följa ett bolag från dag till dag är det oerhört svårt att lyckas med aktier över tid och som nybörjare är risken för att man bränner sig rejält mycket större än chansen att man lyckas med sina investeringar över tid. 

Fonder är ett utmärkt sätt att komma igång och ett bra sätt att se till att man har ett spritt innehav till relativt låg risk. Även om ett av bolagen i fonden går dåligt är resten av innehaven i fonden förhoppningsvis tillräckligt starkt för att väga upp detta. Man får alltså en fantastisk spridning på sitt innehav, till låg arbetsinsats och lägre risk än om man själv hade investerat i olika bolag. 

Lägg inte alla dina ägg i en korg

Även om fonder gör mycket för att diversiferia ens innehav så är det samtidigt viktigt att tänka på att sprida sina fondinnehav över olika länder och olika branscher. Istället för att bara ha fonder som exempelvis sysslar med teknologi är det istället klokt att ha fondinnehav i olika länder och inom olika branscher. Exempelvis kan just teknikbranschen eller andra områden gå dåligt under en period, någonting som i sin tur leder till att man kan åka på ordentliga smällar om man ligger för tungt investerad i ett särskilt område.  

Spara regelbundet och med en lång tidshorisont 

Det andra som är väldigt viktigt att tänka på är att spara med en lång tidshorisont och genom att att spara regelbundet. Genom att spara pengar på börsen varje månad ser man till att man följer med i börsens svängningar på ett väldigt effektivt sätt där man köper när det är billigt och alltid följer med i momentum uppåt. Självklart innebär detta att man köper toppar ibland, men detta är någonting som i det långa loppet inte spelar någon som helst roll för ens sparande sett över många års tid. Spara regelbundet och till låga avgifter och du kommer med största sannolikhet att kunna skapa god avkastning för dig själv.